Gammelt hus før renovering

Hvordan redusere varmetap i gamle hus?

Boliger som ikke har tilstrekkelig isolering, gamle vinduer eller kledning vil ha et stort varmetap. Det er store summer å spare når du redusere varmetapet i boligen. Samtidig vil du oppleve et mye mer komfortabelt og sunt inneklima. Det er flere måter man kan redusere varmetapet i et gammelt hus. Her er noen eksempler på tiltak:

  1. Isolasjon: Etterisolering av loft, vegger og gulv er ett av de mest effektive tiltakene for å redusere varmetapet i gamle hus. Det finnes flere typer isolasjon, som f.eks. mineralull og glassull, som har litt ulike kvaliteter.
  2. Tette vinduer og dører: Utette vinduer og dører kan være en vesentlig årsak til varmetap. Tette skumplugger eller andre tette produkter kan benyttes for å forsegle disse områdene.
  3. Skifte gamle vinduer og dører: Gamle vinduer og dører vil som oftest ha dårligere isolasjonsevne enn nyere modeller. Gamle vinduer og dører som skiftes ut med nye kvalitetsprodukter, vil gi bedre isolasjonsevne.
  4. Skifte kledning: En stor del av boligeieres utgifter til energi handler om oppvarming av boligen. Dermed vil kunne være svært fordelaktig med omkledning av hus og bygg. Kledningen på boligen din skal først og fremst beskytte veggene, men den har jo også en stort betydning rent estetisk.
  5. Bruk persienner og gardiner fornuftig:  Persienner og gardiner kan bidra til å isolere når ikke solen treffer vinduer, men vær obs på at de samtidig kan stenge ute solvarme på dagtid.
  6. Installer termostat /smartstyring: Når du installerer en termostat eller moderne smartstyring av husets oppvarming, kan du enkelt justere temperaturen i huset etter behov. På denne måten kan du unngå både unødig varmetap og bortkastet oppvarming.
Renovert hus
Eldre hus etter renovering. Her har vi ikke bare fokusert på isoleringsevne og funksjon, men også tatt høyde for estetikk og utseende. Før fotoet er ovenfor i artiklen. Les hele casen på bovg.no

Det er er mange ulike faktorer som vil avgjøre hvilke tiltak som passer best for akkurat ditt hus og dine behov. Det kan derfor være smart å kontakte en fagperson for å få råd og hjelp til å velge de optimale løsningene for deg.